Akü Neden Biter?

Akü Dünyası

Akü Nasıl Biter?
Araba aküsü nasıl biter sorusunun yanıtı, birden fazla olabilir. Akünün bitiş nedeni araç içi elektronik uygulamaların açık kalması, farların açık bırakılması, araç içerisindeki elektrik tesisatında arıza olması, aracın aküyü şarj etmemesi, araçta kaçak akım olması, eksik şarjlı bir akünün araca monte edilmesi gibi faktörlere dayanabilir. Bu gibi faktörler özellikle de yeni akü neden biter sorusunun yanıtı olabilir.

Araba aküsü neden biter sorusunun yanıtında, akü doluluk oranının ve akünün şarj alıp almadığının bilinmesi de yardımcı olur. Aküler, araç çalışırken belirli oranda enerji harcar ve şarj dinamosu sayesinde de bu enerji, aküye geri yüklenir. Araç çalıştırıldığında akünün şarj oranı 14,5V’a kadar normal sayılır ve bu, akünün şarj olabildiği anlamına gelir. Araç servislerinde kullanılan akü ölçüm cihazları, akünün sağlamlığını ve şarj alıp almadığını rahatlıkla kontrol edebilir.

Akü Ne Kadar Sürede Biter?
Akü ömrü, kullanım süresine ve sıklığına göre değişir. Aynı zamanda iklimsel etkiler, araca takılı değilse akünün saklama koşulları, marş sayısı, motor kapalı haldeyken araç elektrik donanımlarının kullanımı gibi faktörler de akünün ömrünü etkiler. Ortalama verilere göre bir akünün ömrü 4-5 yıldır. Aküler, elektrokimyasal tepkime ile çalıştıkları ve belirli bir iç dirence sahip oldukları için beklemelerde kendiliğinden belli bir miktar deşarj olabilir. Araba kaç gün çalışmazsa akü biter sorusu ise özellikle bir ay ve üzeri süreli beklemelerde daha da önem kazanır. Ancak bu süre akünün ne kadar süredir ve hangi sıklıkla kullanıldığına göre de değişkenlik gösterebilmektedir. 

Aküler için 25 °C ortam sıcaklığında tavsiye edilen voltaj kontrol periyodu altı aydır. Sıcaklıkla birlikte kimyasal tepkimeler hızlanacağından akünün kendiliğinden deşarjı da hızlanır. Her 10 °C sıcaklık artışı akü deşarjını iki kat artırır. Akünün daha düşük sıcaklıklarda depolanması da akü deşarjını azaltarak bekleme ömrünü artırır. Uzun süreli depolamalarda ortam sıcaklığı son derece önemlidir. Kış aylarında araçta yer alan akülerin durumu ise biraz daha farklıdır. Aküde yer alan kimyasallar, soğuk havada daha yavaş hareket ederek daha az reaksiyona girer ve daha düşük enerji üretir. Normal kış koşullarında yaşanan bu durum, akünün bitmesi değil, akünün performansının düşmesi olarak görülebilir. Eğer araçta yeni akü varsa kış mevsimi problemsiz geçebilir. Kullanım ömrünün sonlarına gelmiş olan bir akü ise her ne kadar sıcak havalarda normal çalışsa da kış şartlarında mevcut performansının altına düşebilir.

Akü Saklama Koşulları Nasıl Olmalıdır?
Yeni akü neden boşalır sorusunun yanıtı saklama koşullarında gizli olabilir. Akü temiz ve kuru olmalı, doğrudan güneş ışığı almayan bir ortamda saklanmalıdır. Bekleme kayıp oranları aylık olarak kontrol edilmeli ve gerektiğinde akü şarja alınmalıdır.